top of page

LEZEN, SCHRIJVEN EN… AFMAKEN

LEES

Lees. Lees veel. En lees breed. Niets is ergerlijker dan schrijvers die zeggen: “Ik heb geen tijd om te lezen.” Of: “Ik lees niet, want ik wil niet beïnvloed worden.” Aan hen heb ik eigenlijk maar één vraag: als je in een vliegtuig stapt, hoop je dan dat de piloot netjes zijn opleiding en bijscholing heeft gedaan, zodat deze je weer veilig aan de grond kan zetten? Of denk je, mwoah, kan me niet zoveel schelen? Enough said.

SCHRIJF

Dat lijkt voor de hand te liggen, maar veel aspirant schrijvers vergeten dit nog wel eens. Ze zijn meer bezig met wíllen schrijven dan woorden op het papier te zetten. Schrijf. En schrijf elke dag. Iedereen die serieuze aspiraties heeft, kan een kwartiertje per dag vrijmaken, ongeacht je drukke baan, je veeleisende sociale leven of je vermoeiende kinderen. Een verhaal blijft frisser als je er dagelijks een paar zinnen aan schrijft, dan als je je er eens per week een hele middag toe probeert te zetten.

MAAK IETS AF

Een verhaal voltooien heeft op twee manieren een ontzettend positief effect. Ten eerste bestaat er geen grotere kick voor een schrijver dan dat je iets hebt gemaakt, ernaar kunt kijken, en zeggen: dat heb ik geschreven, en het is klaar. Dit is een verhaal, met een begin, midden en eind, dat gelezen kan worden. Deze kick is zo inspirerend en energie-gevend, dat het zo je volgende verhaal aanzwengelt.
 
Ten tweede stelt het je in staat om wat je hebt geschreven weg te leggen, terug te lezen… en te kunnen zeggen: ja, dat is goed. Daar ben ik trots op. En dat element? Dat is niet zo goed. Daar kan ik van leren, en dat zal ik bij het volgende verhaal beter doen.
 
Veel beginnend schrijvers vertellen me dat ze ermee worstelen om iets af te maken. Vaak werken ze al jaren aan hetzelfde project; het idee dat ze al lang geleden hadden en dat dé doorbraakroman moet worden. Mijn advies is altijd: doe eens een stap terug. Kijk in vogelperspectief naar hoe je wilt dat jouw schrijfcarrière zich ontvouwt. Over twintig, dertig, veertig jaar was dat eerste boek niet zo verschrikkelijk belangrijk. Het was slechts het begin.
 
Daarom: leg dat complexe verhaal dat je maar niet tot een einde brengt even weg. Begin aan iets kleiners. Iets dat overzichtelijker is. Schrijf een verhaal van drie pagina’s. Eén personage, één setting, één probleem dat overwonnen moet worden. Zoiets is eenvoudig en snel af te maken. En de rush die je krijgt van het afmaken betaalt zich altijd terug.

bottom of page